امروز : ۰۹ آبان ۱۴۰۳    اطلاعیه ها

مقاوم سازی ساختمان :


مقاوم سازی ساختمان: روش های متداول و نوین مقاوم سازی

امروزه یافتن راه‌حل های مناسب جهت مقاوم‌ سازی ساختمان‌ ها و ترمیم و تقویت سازه‌های صنعتی، نفت و گاز، دریایی و… با توجه به اینکه جایگزین نمودن سازه‌های موجود با سازه‌های جدید در اغلب موارد از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نیست و هم چنین امکان توقف فعالیت بسیاری از این سازه ها که جزئی از سازه های حیاتی محسوب میشوند وجود ندارد، اهمیت شایانی پیدا کرده است. انتخاب غلط یک شیوه‌ نامناسب مقاوم‌سازی ساختمان حتی می‌تواند عملکرد سازه را بدتر هم بکند. هم چنین در مقایسه با ساختن یک سازه‌ جدید، تقویت سازه موجود و مقاوم سازی ساختمان ها حتی می‌تواند پیچیده‌تر باشد؛ زیرا شرایط سازه‌ای از قبل ثابت شده است و علاوه بر این همواره دسترسی به نواحی که نیاز به تقویت در سازه ها و ساختمان ها دارند به سادگی و به راحتی ممکن نیست.


دلایل نیاز به مقاوم سازی ساختمان ها

عوامل مختلفی در یک سازه می تواند وجود داشته باشد که وجود هریک از آن ها به تنهایی ما را ملزم به مقاوم سازی و بهسازی ساختمان می کند. در ادامه هریک از این عوامل را بررسی می کنیم:


معتبر نبودن آیین نامه های قدیمی

بسیاری از ساختمان هایی که چندین سال از ساخت آن ها میگذرد بر اساس آیین نامه ها و روش هایی طراحی و ساخته شده اند، که امروزه از درجه اعتبار ساقط گشته و برای عملکرد مناسب نیاز به مقاوم سازی و بهسازی لرزه ای دارند. نکته حائز اهميت دیگری که امروزه توجه بسیاری باید به آن نمود مطالعه  و بررسی زلزله های گذشته است. این اقدام برای ما که در منطقه لرزه خیزی مثل ایران زندگی می کنیم اهمیتی چندین برابر دارد و کمک شایانی به ارائه طرح مقاوم سازی و بهسازی لرزه ای مناسب تر میکند.


تغییر کاربری

دسته ی دیگری از ساختمان ها در اطراف ما وجود دارد که در آن ها نیاز به تغییر کاربری حس می شود. تغییر در کاربری ساختمان موجب به وجود آمدن تلاش های داخلی بزرگ تر از قبل در ساختمان می شود، که ممکن است ساختمان با همان وضعیت قبلی قادر به مقاومت در برابر تلاش های داخلی به وجود آمده نبوده و اعضای باربر ثقلی و جانبی مختلف را دچار گسیختگی کند. از این رو قبل از اجرای تغییر در کاربری ساختمان لازم است تا مطالعات و بررسی های لازم صورت گیرد و طرح مقاوم سازی متناسب ارائه شود.


خرابی های به وجود آمده در ساختمان

یکی دیگر از عواملی که ما را ملزم به ارائه طرح مقاوم سازی ساختمان و بهسازی لرزه ای می کند خرابی های به وجود آمده در طول مدت بهره برداری از سازه است.

خرابی های رایج در ساختمان های فولادی عبارتند از:

    کمانش در اعضای فشاری
    اکسید شدن و خوردگی اعضا
    عوارض ناشی از خستگی
    از بین رفتن و اکسید شدن جوش ها
    و…

هم چنین خرابی های رایج در ساختمان های بتنی عبارتند از:

    به وجود آمدن ترک در المان ها
    از بین رفتن پوشش بتن
    کمانش آرماتورهای فشاری
    خوردگی و اکسید شدن میلگردها
    وقوع پدیده خزش در بتن
    و…

وجود خرابی در ساختمان ها باعث می شود که اعضا قادر به انجام وظایفی که مهندس طراح و محاسب برای آن ها پیش بینی کرده، نبوده و ادامه بهره برداری از آن ها بدون انجام مقاوم سازی و بهسازی می تواند باعث به وجود آمدن خطرات و خسارت های زیادی شود.


ضعف در مصالح

عامل مهم دیگری که ما را ملزم به ارائه طرح مقاوم سازی ساختمان می کند، وجود ضعف در مصالح استفاده شده است. عوامل زیادی بر پایین بودن کیفیت مصالح مورد استفاده در ساختمان نقش دارند که از آن ها می توان به ضعف در سیستم ها و کارخانه های فولاد، ضعف در تولید سیمان، نسبت آب به سیمان نامناسب و… اشاره کرد.


خطاهای طراحی و اجرایی

یکی دیگر از عوامل مهمی که ما را ملزم به ارائه طرح مقاوم سازی ساختمان می کند وجود خطاها و اشتباهات در مرحله محاسبات و اجرای ساختمان ها است. این مشکلات در هنگام وقوع زلزله بیشتر خود را نشان می دهند و در بسیاری از موارد باعث فرو ریختن و تخریب کلی ساختمان ها می شوند. این خطاها شامل اشکال در قالب بندی، آرماتور بندی، بتن ریزی، قالب برداری و… در سازه های بتن آرمه و اشکالات اجرای جوشکاری، ضعف پیچ ها، گسیختگی صفحات اتصال و… در ساختمان های فولادی است. هم چنین یکی از اتفاقات و پدیده های بسیار رایج که در اثر وقوع زلزله های گذشته نمایان شده است تشکیل طبقه نرم در ساختمان ها است که نشان دهنده ی بی توجهی طراح و مجری پروژه می باشد.


اهداف مقاوم سازی ساختمان

مهم ترین اهداف  مقاوم سازی و بهسازی لرزه ای تحقق موارد زیر می باشد:

    مقاومت سازه در برابر زلزله های خفیف بدون کوچکترین آسیب و تخریب
    مقاومت سازه در برابر زلزله ها شدید و خیلی شدید با کمترین میزان آسیب و تخریب در اجزا سازه ای

ساختمان هایی که نیاز به مقاوم سازی دارند

با توجه با انواع کاربری های رایج در ساختمان های موجود، آن ها را به سه دسته کلی تقسیم بندی می کنیم که در این دسته بندی اهمیت مقاوم سازی از دسته اول تا دسته سوم به ترتیب کاهش می یابد.
دسته اول ساختمان هایی هستند که پس از وقوع زلزله باید بدون هیچ گونه وقفه ای عملکرد خود را حفظ کرده و سرویس دهی انجام دهند مانند بیمارستان ها، مراکز درمانی، ایستگاه های مخابراتی و…

دسته دوم ساختمان هایی هستند که در صورت وقوع زلزله به دلیل انبوه جمعیت موجود در آن ها تلفات جانی بسیار زیادی در پی خواهند داشت مانند مراکز تجاری، اداری، برج ها و…

دسته سوم هم ساختمان های معمولی مانند منازل را شامل می شوند. با توجه به نوع کاربری و سرویس دهی نیاز به مقاوم سازی در دسته اول ساختمان ها به شدت احساس شده و به ترتیب تا دسته سوم کاهش می یابد.

پس از آشنایی با اهمیت انواع ساختمان ها انتخاب روش مقاوم سازی مورد توجه قرار می گیرد که در مقاوم سازی ساختمان ها به دنبال اهداف زیر هستیم:

    کاهش نیروی زلزله وارد بر ساختمان

همان طور که نتایج تمامی پژوهش های زلزله شناسی نشان داده است نیروی ناشی از زلزله وارد بر ساختمان با وزن ساختمان نسبت مستقیم دارد به طوری که با کاهش وزن ساختمان نیروی زلزله وارد بر آن هم کاهش می یابد.

    افزایش مقاومت المان های ساختمان

با افزایش مقاومت المان هایی هم چون تیر، ستون، مهاربند، اتصالات و … یا افزودن عناصر باربر ثقلی و جانبی در ساختمان می توان مقاومت ساختمان را در برابر نیرو های بزرگ و ناگهانی زلزله وارد بر ساختمان افزایش داد به طوری که کم ترین میزان آسیب را در ساختمان شاهد باشیم.

از آن جایی که کاهش وزن ساختمان در ساختمان های معمول به راحتی امکان پذیر نیست برای مقاوم سازی ساختمان ترجیح می دهیم از راهکار افزایش مقاومت المان ها استفاده کنیم که نسبت به راهکار کاهش وزن بسیار راحت تر صورت می پذیرد که در ادامه بیشتر در مورد آن به بحث می پردازیم.

افزایش مقاومت المان های ساختمان به روش های گوناگونی می تواند صورت پذیرد که این روش ها به دو دسته کلی روش های متداول مقاوم سازی ساختمان و مقاوم سازی با روش ها و مصالح نوین تقسیم بندی می شود.

استفاده از ژاکت بتنی و فولادی، افزودن دیوار های برشی بتنی و فولادی، شاتکریت، افزودن مهاربند، استفاده از صفحات و ورق های فولادی مقید شده، کاشت میلگرد، استفاده از پیش تنیدگی خارجی و… را می توان در دسته ی روش های مرسوم مقاوم سازی ساختمان به حساب آورد.

روش کلی دیگر در مقاوم سازی ساختمان که به عنوان روش  های نوین مقاوم سازی ساختمان از آن یاد می شود شامل مقاوم سازی با FRP، استفاده از میراگرها و جداگرهای لرزه ای می باشد.
مقاوم سازی ساختمان با روش های متداول
استفاده از ژاکت بتنی و فولادی

یکی از روش های متداول مقاوم سازی ساختمان ها که از زمان های قدیم مورد استفاده بوده و هنوز هم استفاده زیادی از آن می شود استفاده از ژاکت بتنی و فولادی به جهت مقاوم سازی ساختمان در المان های مختلف مثل تیر ها، ستون ها و دیوار ها می باشد. از ژاکت های بتنی و فولادی بیشتر به جهت مقاوم سازی قسمت های آسیب دیده المان ها و تقویت های موضعی خمشی و برشی استفاده می شود.

بیشتر بدانید:

    مقاوم سازی ساختمان ها با ژاکت فولادی
    مقاوم سازی ساختمان ها با ژاکت بتنی

استفاده از ژاکت بتنی و فولادی مانند سایر روش های مقاوم سازی ساختمان فواید و مضراتی دارد که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم.
مزایای استفاده از روش مقاوم سازی با ژاکت بتنی و فولادی

    افزایش ظرفیت برشی و خمشی و محوری المان ها
    روشی ارزان قیمت در مقایسه با سایر روش ها
    امکان به کار گیری در هر بخش و المان ساختمان

معایب استفاده از روش مقاوم سازی با ژاکت بتنی و فولادی

    زمان بر بودن این روش خصوصا استفاده از ژاکت بتنی در مقایسه با سایر روش ها
    نیاز به استفاده از پوشش های ضد حریق در روش استفاده از ژاکت فولادی
    تغییر در ابعاد المان ها و فضاهای معماری

افزودن دیوار برشی بتنی و فولادی

عمده ترین وظیفه دیوارهای برشی بتنی و فولادی مستهلک کردن نیروی زلزله وارد بر ساختمان می باشد. استفاده از دیوار برشی در سازه هایی که هم اکنون ساخته می شوند بسیار متداول بوده اما بیشتر سازه هایی که مدت زیادی از ساخت آن ها میگذرد فاقد این المان می باشند. دیوار های برشی در دو نوع فولادی و بتنی مورد استفاده قرار می گیرند که در نوع فولادی بر خلاف نوع بتنی ابعاد زیادی نداشته و ساختمان را دچار محدودیت در فضاهای معماری نمی کند.
مزایای مقاوم سازی ساختمان با افزودن دیوار برشی

    افزایش مقاومت سازه در برابر نیرو های جانبی
    افزایش سختی سازه
    افزایش باربری سازه (ثقلی و جانبی)
    و…

معایب مقاوم سازی ساختمان با افزودن دیوار برشی

    افزایش محدودیت های معماری در ساختمان
    افزایش وزن ساختمان
    دیوار های برشی بتنی اغلب دارای جزییات آرماتوربندی پیچیده هستند
    جا به جا کردن مرکز سختی ساختمان

افزودن مهاربند های فولادی به سازه

در سازه های فولادی یکی از متداول ترین المان های باربر جانبی مهاربندها هستند که از دیرباز تا کنون استفاده های زیادی از آن ها شده است. اما همان طور که اشاره شد استفاده از مهاربند بیشتر در سازه های فولادی متداول بوده و کمتر ساختمان بتنی یافت می شود که در آن از مهاربند های فولادی استفاده شده باشد. یکی از روش های بسیار مرسوم در بهسازی لرزه ای و مقاوم سازی ساختمان های بتنی استفاده از مهاربند های فولادی هستند که از مزایای آن می توان کاهش دریفت سازه، عدم ایجاد محدودیت معماری هم چون دیوار های برشی بتنی و… اشاره کرد. البته لازم به ذکر است که استفاده از مهاربند فولادی هم چون همه ی روش های دیگر مقاوم سازی ساختمان معایبی هم چون پیچیده بود جزییات اتصالات را دارد ولی در کل روشی بسیار مفید و کاربردی است.
مقاوم سازی ساختمان بتنی با اضافه کردن مهاربند فولادی- مقاوم سازی ساختمان
افزودن مهاربند فولادی به ساختمان بتنی


تزریق اپوکسی به اعضای بتنی

یکی از روش های تقویت و مقاوم سازی اعضایی که مطابق معیار های طراحی شده اجرا نشده اند یا دارای ضعف مقاومت مطابق آزمایشات و تست بتن انجام شده دارند، پکر گذاری و تزریق اپوکسی به داخل آن ها است.
رزین اپوکسی ماده ای شیمیایی است که دارای دو جزء رزین و هاردنر (ماده سخت کننده)  بوده که باید به نسبت های مشخصی با هم ترکیب شوند.

نحوه ی انجام عملیات مقاوم سازی با تزریق رزین اپوکسی دارای مراحل زیر است که به ترتیب باید انجام شود:

    مشخص کردن محلی که نیاز به ترمیم و مقاوم سازی دارد
    سوراخ کاری
    نصب نیپل و پکر
    نصب الیاف FRP
    انجام عملیات تزریق رزین اپوکسی

در ابتدای کار محلی که نیاز به تقویت دارد با انجام آزمایش و تست بتن و گاها با انجام عملیات کرگیری و آزمایش نمونه کرگیری شده مورد شناسایی قرار می گیرد. پس از مشخص شدن محلی که باید عملیات مقاوم سازی در آن انجام شود محل مورد نظر به فواصل بین 10 تا 30 سانتی متر سوراخ کاری می شود. سوراخ ها معمولا به عمق 30 الی 60 سانتی متر و به قطر 10 الی 30 میلی متر اتجام می گیرد.
پس از اتمام عملیات سوراخ کاری لازم است تا به وسیله پمپ باد داخل سوراخ ها به طور کامل و دقیق تمیز کاری شده تا عاری از هرگونه گرد و غبار و مواد زائد دیگر باشد.
پس از اتمام مراحل فوق نوبت به نسب نیپل ها می شود که توسط بتونه به سطح مورد نظر چسبیده می شود. نحوه نصب نیپل به گونه ای است که سوراخ قرار گرفته در مرکز نیپل منطبق بر سوراخ ایجاد شده بر روی وجوه ستون باشد. پس از اتمام عملیات نیپل گذاری، سر نیپل ها را با استفاده از پیچ (گریس خور) مسدود می کنیم تا اولا از نفوذ گرد و غبار به داخل سوراخ ها جلوگیری شود و هم چنین در مرحله بعدی رزین اپوکسی که برای چسباندن الیاف به سطح مورد نظر استفاه می شود به داخل سوراخ ها نفوذ پیدا نکند.  پس از انجام این عملیات باید اجازه داد تا بتونه خشک شود و پس از آن با استفاده از  FRP  المان مورد نظر را دور پیچ می کنیم. الیاف با استفاده از رزین به المان مورد نظر چسبیده می شوند.
پس از خشک شدن رزین و کسب مقاومت الیاف نوبت به اجرای عملیات تزریق است. عملیات تزریق به این شکل است که با استفاده از پمپ های مخصوص تزریق موادی نظیر رزین اپوکسی به داخل سوارخ هایی که در ابتدای کار ایجاد نمودیم وارد می شود و باعث افزایش مقاومت و جلوگیری از ترک خوردن بتن می شود. عملیات تزریق رزین با استفاده از پمپ تزریق و با فشار بین 20 تا 30 بار مطابق آیین نامه ACI 503  را از پایین ترین سوراخ موجود شروع می کنیم و در هنگام تزریق به این نکته توجه داریم که هنگامی که مواد تزریق از روزنه بعدی بیرون زد تزریق از آن روزنه را متوقف کرده و ادامه عملیات را از سوراخ های بعدی ادامه می دهیم.
پس کشیدگی و پیش تنیدگی

یکی از روش های بهسازی ساختمان های بتنی استفاده از سیستم پس کشیدگی و یا همان پیش تنیدگی است. مفهوم پیش تنیدگی وارد کردن تنش هایی به المان باربر قبل از اعمال بارهایی است که قرار است المان در طول مدت عمر خود آن ها را تحمل کند. عموما بارهایی که المان های باربر در ساختمان در طول عمر خود آن ها را تحمل می کنند عبارتند از بارهای ثقلی مرده و زنده و بارهای جانبی مثل زلزله و باد.

در روش پیش تنیدگی ابتدا با کابل های مخصوص پیش تنیدگی تنش هایی را به وجود می آورند که اعمال بارهای مرده و زنده به المان باربر باعث خنثی شدن این تنش های اولیه شده و اصطلاحا عضو مورد نظر را پیش تنیده می نامند.

همان طور که می دانیم بتن به تنهایی قادر به تحمل تنش های کششی نمی باشد و خیلی زود دچار ترک خوردگی می گردد. به همین علت از میلگردهای فولادی در بتن استفاده می شود که پس از ترک خوردن بتن ناحیه کششی وظیفه تحمل نیروهای کششی را برعهده میگیرد. استفاده از اعضای پیش تنیدگی مثل کابل در ناحیه کششی بتن انجام می پذیرد و یک نیروی فشاری به کابل ها وارد می شود که باعث می شود تا در هنگام اعمال بار های سازه تنش های کششی ایجاد شده صرف خنثی کردن تنش های فشاری اولیه شود و بتن ناحیه کششی ترک نخورد.
مزایای مقاوم سازی با روش پیش تنیدگی

    افزایش دوام بتن
    به حداقل رساندن تاثیرات ترک در سازه های بتن آرمه
    کاهش وزن سازه به دلیل استفاده از مقاطع کوچکتر
    انعطاف پذیری در معماری
    و…

معایب مقاوم سازی با روش پیش تنیدگی

    نیاز به دقت بسیار بالا
    نیاز به نیروی متخصص و ماهر
    نیاز به وسایل و ماشین آلات مخصوص
    طراحی به نسبت پیچیده تر

مقاوم سازی ساختمان
مقاوم سازی با استفاده از سیستم پیش تنیدگی


مقاوم سازی اتصالات

با مطالعه و بررسی خرابی های ایجاد شده در ساختمان های مختلف طی زلزله های گوناگون مشخص شده که بسیاری از خرابی در ناحیه اتصالات سازه ها صورت می گیرد. ضعف های طراحی و اجرایی و عدم آشنایی کامل با رفتار اتصالات خصوصا در هنگام اعمال بارهای رفت و برگشتی مثل زلزله خسارت های جبران ناپذیری را به ساختمان وارد می کند. مقاوم سازی اتصالات بتنی و مقاوم سازی اتصالات فولادی یکی از مراحل به نسبت پیچیده در مقاوم سازی ساختمان ها است.

مقاوم سازی اتصالات در ساختمان هایی که از سیستم باربر جانبی قاب خمشی استفاده می کنند دو چندان اهمیت پیدا میکند. چرا که در این ساختمان ها  لنگر به وجود آمده در محل اتصالات عامل اصلی باربری جانبی سازه هستند. مقاوم سازی اتصالات در سازه های بتنی نسبت به سازه های فولادی باید با ضریب اطمینان بالاتری انجام شود زیرا در سازه های بتنی ما قادر به مشاهده و تحلیل جزییات اتصال نیستیم در حالی که در سازه های فولادی جزییات اتصال به راحتی قابل دسترسی و حتی آزمایش است. به عنوان مثال در هنگامی که اتصالات در سازه های فولادی با جوش انجام گرفته شده باشد می توان با انجام آزمون های غیر مخرب (NDT)  از کیفیت جوش اجرا شده اطلاع پیدا کرد. در این گونه موارد با وجود اطلاع دقیق از جزییات اجرا شده راحت تر می توان طرح مقاوم سازی ارائه کرد.
انواع روش های مقاوم سازی اتصالات در سازه های فولادی

مقاوم سازی اتصالات در سازه های فولادی به روش های گوناگونی قابل انجام است. نکته مهم در مقاوم سازی اتصالات پیدا کردن ضعف های اصلی در اتصال اجرا شده است. انواع ضعف های اتصالات در سازه های فولادی عبارتند از: خرابی تیرها در محل اتصال، خرابی ستون ها در محل اتصال، خرابی ورق اتصال جان و…

بسته به نوع خرابی های پیش آمده در اتصالات از روش های گوناگونی برای مقاوم سازی اتصالات در سازه های فولادی استفاده می شود که عبارتند از:

    استفاده از ورق روسری و زیرسری مضاعف
    استفاده از لچکی
    مقاوم سازی اتصالات با پیش تنیدگی
    و…

انواع روش های مقاوم سازی اتصالات در سازه های بتنی

همان طور که پیش تر هم اشاره شد مقاوم سازی اتصالات در سازه های بتنی نسب به سازه های فولادی دارای پیچیدگی های بیشتر است که از دلائل آن می توان به غیر قابل مشاهده بودن جزییات آرماتور گذاری و… در محل اتصال اشاره نمود.

انواع ضعف ها در اتصالات سازه های بتنی عبارتند از: گسیختگی برشی اتصال، کمانش میلگرد های طولی تیر و ستون، کمبود میلگردهای مثبت و منفی و…

بسته به نوع خرابی های پیش آمده و ضعف های موجود در اتصالات بتنی از روش های گوناگونی برای مقاوم سازی اتصالات در سازه های بتنی استفاده می شود که عبارتند از:

    استفاده از روکش بتنی
    استفاده از روکش فولادی
    و…

تقویت اتصال تیر به ستون در ساختمان بتنی - مقاوم سازی ساختمان
مقاوم سازی اتصالات بتنی


شاتکریت بتنی دیوارها

شاتکریت یا بتن پاشی بر دیوارها یکی از روش های موثر در مقاوم سازی ساختمان ها است. این روش که بیش تر در در ساختمان های بتنی و بنایی مورد استفاده قرار می گیرد تاثیر زیادی بر مقاوم سازی ساختمان دارد. شاتکریت یا بتن پاشی به این شیوه انجام می شود که ابتدا شبکه میلگرد بر روی دیواری که قبلا اجرا شده قرار می گیرد و پس از قرار گیری آن ها و مهار میلگرد ها عملیات بتن پاشی با استفاده از دستگاه شاتکریت (بتن پاش) انجام می شود.

از مزایای استفاده از این روش در مقاوم سازی ساختمان به موارد زیر می توان اشاره کرد:

    ایجاد انسجام در دیوارها
    افزایش مقاومت دیوارها
    افزایش شکل پذیری دیوارها
    بهسازی عملکرد لرزه ای دیوار ها

مقاوم سازی با استفاده از صفحات و ورق های فولادی

یکی از روش های رایج مقاوم سازی ساختمان ها استفاده از ورق های فولادی در قسمت هایی است که المان های بتنی دارای ضعف در میزان مقاومت یا دارای خیزهای غیر مجاز هستند. عموما از صفحات و ورق های فولادی برای مقاوم سازی تیرها، ستون ها و سقف های بتنی استفاده می شود. اجرای این روش باید با دقت بسیار بالایی صورت پذیرد به طوری که ورق فولادی چسبندگی کافی به المان مورد نظر پیدا کند و عملکرد مناسبی در باربری عضو مورد نظر داشته باشد.
مزایای مقاوم سازی با صفحات فولادی

    عدم تغییر در ابعاد المان ها و به وجود نیاوردن محدودیت های معماری
    مناسب برای مقاوم سازی ساختمان بتنی با مقاومت پایین
    اجرای ساده تر در مقایسه با سایر روش های مقاوم سازی ساختمان

معایب مقاوم سازی با روش های مرسوم:

یکی از نگران کننده ترین معایب فولاد هزینه ی نگه داری بالای آن است زیرا سازه های فولادی زمانی که در معرض رطوبت، نمک و سایر عوامل خوردگی قرار می گیرند، حساس به خوردگی هستند. بعضی از دلایل ترجیح frp بر فولاد در زیر آمده است :

    فولاد مقاومت ضعیفی در برابر آتش و یا درجه حرارت بالا دارد
    شکل پذیری خود را تحت شرایط خاصی از دست می دهد
    نرخ انبساط بالا در تغییرات دمایی
    مواد سنگین و در نتیجه حمل و نقل گران
    نیاز به انرژی بالا برای تولید

مقاوم سازی ساختمان با روش های نوین
مقاوم سازی ساختمان با FRP

FRP یا همان   Fiber Reinforced Polymer فیبرهای پلیمری هستند که در سالیان اخیر استفاده های بسیاری از آن درصنعت ساختمان می شود. این مصالح از دو جز تشکیل شده اند که شامل الیاف FRP و ماتریس (ماده در برگیرنده) می شود. وظیفه اصلی الیاف مقاومت در برابر بارگذاری ها می باشد در حالی که ماتریس ها وظیفه ی باربری نداشته و عمده وظیفه آن ها در کنار هم  نگه داشتن الیاف و جلوگیری از هرگونه حرکت و اعوجاج الیاف است. هم چنین وظیفه مهم دیگری که ماتریس ها بر عهده دارند جلوگیری از خوردگی الیاف در برابر عوامل محیطی است.

از به هم پیوستن و قرار دادن چند لایه الیاف بر روی هم دیگر و چسباندن آن ها به هم با استفاده از رزین اپوکسی و فشردن آن ها به هم دیگر ورقه هایی موسوم به لمینیت FRP تشکیل می شود. الیاف عموما مصالحی به شکل پارچه هستند که فیبرهای مورد استفاده در آن ها در یک جهت یا دو جهت قرار دارد. در هر جهتی که حجم الیاف بیشتر باشد مقاومت الیاف هم بیشتر خواهد بود. عموما الیاف تک جهته نسبت به الیاف دو جهته دارای مقاومت بیشتری در یک جهت خاص هستند و دلیل این امر هم وجود تراکم بیشتر الیاف در آن جهت می باشد.
تقویت خمشی و برشی تیر بتنی با FRP-مقاوم سازی ساختمان
مقاوم سازی تیر بتنی با FRP


مزایای استفاده از FRP در مقاوم سازی ساختمان

    وزن کم
    طولانی نبودن پروسه مقاوم سازی
    مقاومت کششی بالا
    عدم حساسیت به شرایط محیطی مخرب
    مقاومت در برابر ضربه
    اقتصادی بودن
    ضخامت کم
    و…

معایب استفاده از FRP در مقاوم سازی ساختمان

    عدم مقاومت در برابر خستگی
    حساس به سایش
    ایجاد پدیده ترد شکنی
    ضعف نسبی در برابر حریق و آتش سوزی

الیاف FRP به چندین دسته تقسیم میشود که مهم ترین آن ها موارد زیر می باشد:

    الیاف کربن (فیبر کربن) CFRP
    الیاف شیشه GFRP
    الیاف چاپد FRP – بتن الیافی
    الیاف آرامید AFRP

هرکدام از دسته الیاف کربن و شیشه خود به دو دسته تقسیم می شوند:

    الیاف کربن تک جهته
    الیاف کربن دو جهته
    الیاف شیشه تک جهته
    الیاف شیشه دو جهته

هم چنین از الیاف FRP در تولید محصولات دیگر نیز استفاده می شود که از آن جمله ی آن های می توان به موارد زیر اشاره کرد:

    لمینت FRP
    میلگرد های FRP
    اسپایک و انکر FRP

حال که به معرفی انواع کامپوزیت های FRP پرداختیم و با آن ها آشنا شدیم در این مرحله قصد داریم ویژگی های مختلف هر یک را به طور خلاصه مرور کنیم سپس به کاربرد آن ها در مقاوم سازی ساختمان می پردازیم.
الیاف کربن (فیبرکربن) CFRP

همان طور که از نامشان پیدا است ماده اصلی تشکیل دهنده آن ها کربن می باشد.این نوع از کامپوزیت های FRP از حرارت دادن مواد آلی که بخش عمده ی آن را کربن تشکیل می دهد به دست می آیند.الیاف کربن مشکی رنگ، غیر حلال در آب و بدون بو هستند که مقاومت کششی بسیار بالایی هم دارند. الیاف کربن که هم به صورت تک جهته و هم به صورت دو جهته موجود می باشند در مقاوم سازی و بهسازی ساختمان ها کاربردهای بسیار زیاد و فراوانی دارند.

مهم ترین مزیت الیاف کربن مقاومت کششی بسیار بالای این الیاف است. علاوه بر مقاومت کششی بالا، الیاف کربن یا همان CFRP ها ضریب انبساط حرارتی بسیار پایینی دارند که باعث می شود با تغییر در جه حرارت محیط کم ترین میزان تغییر شکل را داشته باشند.
الیاف شیشه GFRP

همان طور که از نام این دسته از الیاف هم مشخص است ماده اصلی تشکیل دهنده آن شیشه است.

الیاف شیشه یا همان GFRP ها پر مصرف ترین دسته از الیاف FRP برای مقاوم سازی ساختمان هستند. علت این امر هم قیمت پایین تر این الیاف نسبت به سایر الیاف های FRP می باشد.

مزایای الیاف شیشه GFRP

    وزن کم
    مقاومت کششی بالا
    قیمت کمتر نسبت به سایر الیاف
    ضریب انبساط حرارتی کم
    و…

معایب الیاف شیشه GFRP

    مقاومت کششی کم تر نسبت به الیاف کربن CFRP
    شکننده و ترد بودن

الیاف چاپد FRP – بتن الیافی

همان طور که از نام این دسته از الیاف پیداست الیاف چاپد، الیاف قطعه قطعه شده و ریزی هستند که دارای انواع مختلف الیاف چاپد کربن، الیاف چاپد فولادی، الیاف چاپد شیشه و الیاف چاپد پلی پروپیلن (PP) هستند.

کاربرد اصلی این نوع از الیاف در تولید بتن الیافی است. بتن الیافی بتنی است که در آن علاوه بر مصالح اصلی ساخت بتن مانند مصالح سنگی ریز دانه و درشت دانه، سیمان، آب و … دارای الیاف و قطعات ریزی است که به طور تقریبا یکسان در کل حجم بتن پراکنده شده است. بنا بر تعریف مبحث 9 مقررات ملی ساختمان الیاف در بتن الیافی نقش کنترل ترک ها را دارد که بر مبنای آن مقاومت در برابر ضربه، مقاومت کششی، خمشی و برشی و خستگی ظرفیت جذب انرژی در بتن را افزایش می دهد.

تاثیر گذاری الیاف در بتن الیافی بستگی به نوع و مقدار الیاف استفاده شده، شکل، مقاومت کششی و … دارد.
الیاف آرامید AFRP

الیاف آرامید حدود 50 سالی است که معرفی شده اند. این دسته از الیاف آلی متشکل از کربن، هیدروژن، اکسیژن و نیتروژن هستند. از ویژگی های بارز این دسته از الیاف مقاومت کششی بالای این الیاف می باشند. یکی از مهم ترین و معروف ترین محصولات الیاف آرامید AFRP جلیقه ضد گلوله می باشد.

الیاف آرامید دارای دو دسته بندی راست زنجیر یا کولار و خمیده هستند. از دیگر ویژگی های بارز این دسته از الیاف می توان به وزن کم و مقاومت بالا در برابر حرارت اشاره کرد.
لمینیت FRP

لمینیت و صفحات FRP ورقه های نازکی هستند که ضخامت آن ها در حدود چند میلی متر است. این دسته از کامپوزیت های FRP دارای مقاومت بالایی هستند که هم به صورت دو جهته و تک جهته عمل می کنند. بارز ترین و مهم ترین کاربرد لمینت FRP  در مقاوم سازی و افزایش مقاومت و ظرفیت باربری در ساختمان ها و سازه های بتنی خصوصا بتنی پیش تنیده و بتنی پیش ساخته و مقاوم سازی لوله ها، مخازن و کالورت ها  می باشد.

جنس لمینیت های FRP  بسته به نوع کاربرد آن می تواند به صورت صفحات کربن، شیشه و آرامید باشد که نوع کربنی آن به دلیل مقاومت کششی زیاد آن دارای کاربرد بیشتری است. لمینیت های FRP به وسیله ی رزین اپوکسی به سطوح مورد نظر چسبیده می شوند.
میلگرد های FRP

یکی از مهم ترین مشکلات به کارگیری میلگردهای فولادی در ساختمان های بتنی خوردگی این میلگرد ها می باشند. از آن جایی که بتن مقاومت کششی بسیار ضعیفی دارد و فولاد ها وظیفه تحمل و مقاومت در برابر نیروهای کششی اعضا را دارند، در صورت خوردگی میلگردها مقاومت کششی اعضا و المان های بتنی تقریبا از بین می رود و با کوچک ترین نیروی کششی  و یا لنگر خمشی مقطع دچار ترک خوردگی و در نهایت گسیختگی می شود.

یکی دیگر از محصولات کامپوزیت FRP میلگردهای FRP  می باشند که در مقایسه با میلگردهای فولادی معمولی دارای مقاومت کششی بالاتر، مدول الاستیسیته و هم چنین قیمت کمتری هستند. منحنی تنش-کرنش این دسته از کامپوزیت های FRP خطی بوده و شکست آن ها ترد خواهد بود. یکی از نقاط ضعف میلگردهای FRP کارخانه ای بودن قطع و خم آن ها است که باعث سختی کار در کارگاه می شود.

میلگرد های FRP  مشابه سایر محصولات کامپوزیت FRP  برحسب نوع ماده تشکیل دهنده به سه دسته زیر تقسیم بندی می شوند:

    میلگرد FRP کربن
    میلگرد FRP شیشه
    میلگرد FRP آرامید

علاوه بر مقاوم سازی ساختمان های موجود از میلگرد های FRP برای ساختن ساختمان های جدید هم می توان استفاده کرد. این مصالح با خواصی که دارند باعث کاهش قطر و تراکم میلگرد در مقاطع می شوند. هدایت الکتریکی در سازه می تواند یک خطر به حساب آید. قابلیت رسانایی الکتریکی در مصالح فلزی مسئله خطرناکی بوده و می تواند باعث آسیب شود. در مقابل مصالح فلزی، مواد کامپوزیت FRP  از لحاظ الکتریکی غیرهادی هستند که این امر آن ها را به گزینه مناسبی برای سازه های در معرض میدان الکتریکی می سازد.
مقاوم سازی دال بتنی مسلح شده با میلگرد شیشه FRP- مقاوم سازی ساختمان
اجرای دال بتنی مسلح شده با میلگرد FRP
اسپایک و انکر FRP

تحقیقات زیادی نشان می دهد که مقاوم سازی اعضای بتنی با استفاده از ورق ها و تسمه های الیاف شیشه و یا کربن به صورت دورپیچ خارجی بر روی سطح بتن برای بهبود درظرفیت برشی، خمشی، پیچشی عضو بتنی مناسب است. این مقاله ها نشان می دهد که که عضو مقاوم شده با FRP در مقایسه با عضو بدون تقویت، ظرفیت باربری بسیار بیشتری دارد. با این حال، به علت بالا بودن برش سطح و تنش در سطح مشترک بتن و الیاف FRP، حالت های مختلف خرابی ناشی از جدایش مانند جدایش انتهای ورق، جدایی پوشش بتن، در پروژه های بهسازی و مقاوم سازی ساختمان های بتنی گزارش شده است.

با استفاده از مواد پلیمری FRP می توان مقاومت خمشی، برشی و محوری المان های مختلفی مثل تیر ها، ستون ها و دال ها را تقویت و بهسازی نمود. مقدار این تقویت به پارامتر جدایش از سطح که در کرنش های پایین تری از حد نهایی کرنش الیاف اتفاق می افتد، بستگی دارد. جدایش از سطح نشان می دهد که آماده سازی سطح یک عامل بسیار مهم بوده که بر روی حالت خرابی و استحکام کلی FRP تاثیر می گذارد. این نوع از شکست بیشتر به علت درگیری در بستر رخ می دهد.

روش های مختلفی برای به تاخیر انداختن جدایش از سطح FRP ها مورد ارزیابی قرار گرفته است که نشان داده استفاده از انکراژ های یک طرفه و دو طرفه به دلیل انتقال برش به الیاف باعث می شود عملکرد سطوح و FRP ها بهبود یابد و پیوند میان آن ها مستحکم تر شود. رفتار لغزشی صفحات FRP  به طور قابل ملاحضه ای تحت تاثیر شکل و تعداد انکر های FRP می باشد. تحقیقات و آزمایش های مختلفی نشان داده است که انکر های با راستای طولی، باعث ایجاد حداکثر کرنش بیشتری را نسبت به انکر ها در راستا عرضی می شود.

انکر ها انواع مخلفی دارند که از میان آن ها انکر های کربن و انکر های شیشه کاربرد بیشتری نسبت به سایر انکر ها دارد.
اجرای مقاوم سازی ساختمان با اسپیاک و انکر FRP- مقاوم سازی ساختمان


مقاوم سازی با اسپایک و انکر FRP

روش نصب انکر

طراحی و محاسبات مربوط به استفاده از انکرها به وسیله های مهندسین و با توجه به آیین نامه ها صورت می گیرد. برای اجرا انکر ها ابتدا در محل های مورد نظر سوراخ هایی با قطری حدودا برابر با قطر انکر ایجاد می کنند و این سوراخ ها را عموما به وسیله باد تمیز می کنند تا سطح آن عاری از هرگونه مواد و گرد خاک باشد. سپس با استفاده از رزین یا انواع دیگر چسب ها اتصال انکرها به ورق های FRP و سطوح مورد نظر صورت می گیرد.

ویژگی های Spike و انکر کربن:

    وزن سبک
    مقاوم در برابر نیروی الکتریسیته
    دوره بهره برداری طولانی مدت
    نصب و اجرای آسان
    مقاومت مکانیکی و شیمیایی بالا
    مقاومت مناسب در دمای بالا و پایین
    دارای ویژگی خود عمل آوری
    دوام عالی
    و…

مقاوم سازی با استفاده از میراگر (دمپر)

یکی از خصوصیات ذاتی که در همه ی مصالح وجود دارد میرایی است. میرایی هر ماده به جنس آن بستگی دارد و مواد مختلف تشکیل دهنده ی ماده میرایی های مختلفی دارند.

میراگرها یا دمپرها یک سیستم مهاربندی یا باربر جانبی است که عموما در ساختمان ها و پل ها از آن استفاده می گردد. میراگر ها نقشی در تحمل بارهای ثقلی نداشته و تنها زمانی که ارتعاش ناشی از زلزله به ساختمان وارد شود عمل می کنند. مقاوم سازی ساختمان با استفاده از میراگرها از روش های نوین مقاوم سازی محسوب می شود که استفاده از آن باعث می شود در هنگام بروز زمین لرزه، نیروی زلزله ای که به ساختمان وارد می شود بسیار کم تر از مقدار واقعی نیروی زلزله باشد در واقع میراگرها انرژی وارده از طرف زلزله را تلف می کنند.

با استفاده از میراگر ها قادر خواهیم بود تا بخش اعظمی از نیروی زلزله که به ساختمان وارد می شود را مستهلک کنیم. ازمزایای استفاده از میراگرها می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

    کاهش تغییر مکان جانبی ساختمان
    کاهش دریفت سازه
    کاهش خسارت در اجزای سازه ای و غیر سازه ای ساختمان
    استفاده از مقاطع سبک تر به دلیل کاهش نیروی وارده ناشی از زلزله به آن ها و در نتیجه هزینه کم تر
    کاهش وزن ساختمان

میراگر ها دارای انواع مختلفی بوده که می توان از جمله ی آن ها به موارد زیر اشاره کرد:

    میراگر جرمی
    میراگر سیال ویسکوز
    میراگر اصطکاکی
    میراگر فلزی
    میراگر آلیاژی

مقاوم سازی با استفاده از جداساز های لرزه ای

یکی دیگر از روش های نوین مقاوم سازی و بهسازی لرزه ای ساختمان ها استفاده از جداگرهای لرزه ای می باشد. با استفاده از جداساز های لرزه ای از انتقال ارتعاش زمین که ناشی از وقوع زمین لرزه است به سازه جلوگیری می شود که در نتیجه ی این اقدام جا به جایی جانبی و دریفت سازه بسیار کمتر از حالتی است که از جداساز های لرزه ای استفاده نمی شود.

جداساز های لرزه ای انواع مختلفی دارند که از میان آن ها می توان به موارد زیر که پرکاربرد تر هستند اشاره کرد:

    جداساز های لغزشی
    جداساز های الاستومریک
    جداسازهای لاستیکی

روش‌های سنتی استفاده شده به عنوان تکنیک‌های تقویت ساختمان در برابر زلزله و بارهای ثقلی مرده و زنده، نظیر انواع مختلف پوشش‌های مسلح (نظیر ژاکت فولادی و ژاکت بتنی)، شاتکریت، کابل‌های پس تنیدگی قرار گرفته در خارج از سازه و استفاده از صفحات و ورق‌های فولادی مقید شده به سازه، معمولاً نیاز به فضای زیادی دارند و اغلب در برابر شرایط محیطی آسیب‌پذیر نیز می‌باشند.

شرکت های مقاوم سازی بین المللی مانند (strongtie و structuraltechnologies) با استفاده از مصالح جدید همچون الیاف FRP پروژه های موفقی را انجام داده اند که منجر به ترغیب سایر شرکت ها به استفاده از این مصالح گردیده است.
مقاوم سازی ساختمان بتنی با ژاکت فولادی - مقاوم سازی ساختمان
مقاوم سازی ساختمان با ژاکت فولادی

        مقاوم سازی و تقویت سازه ها جهت برآورده ساختن ضوابط موجود در آیین نامه های بارگذاری و زلزله کنونی که ساختمان موجود، مقاومت کافی در برابر نیروهای وارده ثقلی و زلزله را ندارد. یکی از مهمترین کارهامطالعات مورد نیاز در این زمینه، علل الخصوص برآورد و تخمین آسیب پذیری سازه ها و ارائه راهکار برای مقاوم سازی ساختمان ها در برابر زلزله می‌باشد

         مقاوم‌سازی ساختمان‌هایی که قرار است تغییر کاربری بدهند. در این حالت با توجه به اینکه بارهای زنده، ضریب اهمیت ساختمان و همچنین سطح عملکرد ساختمان تغییر پیدا می‌کند، نیاز به طراحی مجدد سازه و تعیین سطح عملکرد آن توسط شرکت مقاوم‌سازی می‌باشد
          مقاوم‌سازی ساختمان‌ها توسط شرکت مقاوم‌سازی که طبقات سازه‌ای آن قرار است افزایش پیدا کند.
         مقاوم‌سازی ساختمان‌هایی که اعضای سازه‌ای آن شبیه تیرها ستون‌ها و سقف‌ها دچار خوردگی و پوسیدگی شده باشند. با روش‌های مقاوم‌سازی ارائه شده  می توان انواع ساختمان های با این ضعف ها را تقویت کرد.
         مقاوم‌سازی ساختمان‌هایی که در اثر ضعف سازه‌ای، ترک‌هایی در سازه‌های بتنی و یا ترک‌ها و اعوجاج و لهیدگی در المان‌ها و جوش سازه‌های فولادی مشاهده می‌گردد.
         مقاوم‌سازی ساختمان‌های خسارت‌دیده پس از وقوع زلزله. در این حالت نیز هدف بازسازی سازه آسیب‌دیده و مقاوم‌سازی ساختمان‌ها در برابر زلزله‌های آتی می‌باشد.

        مقاوم سازی ساختمان هایی که در حین ساخت خطاهای اجرایی باعث بروز ضعف سازه ای در آنها شده است، نظیر کیفیت و اجرای نامناسب بتن ریزی، عدم کارگذاری دقیق میلگرد در اجزای سازه ای در ساختمان‌های بتنی، مقاومت پایین بتن و استفاده از مصالح نامرغوب در سازه های بتن آرمه و عدم جوشکاری نامناسب و غیر قابل قبول در سازه های فولادی.

         مقاوم سازی در ساختمان هایی که در مرحله طراحی به دقت محاسبات سازه ای بر روی آنها صورت نگرفته است.  استفاده از آئین نامه های مختلف و روشهای اجزاء محدود، توانایی برطرف نمودن ضعف های سازه ای و ارائه راهکار برای مقاوم سازی ساختمان ها در برابر زلزله و تقویت سازه های بتنی و فولادی صنایع مختلف را دارد.

     مقاوم سازی ساختمان ها و تقویت سازه های مختلف، توسط روش های سنتی و روش های نوین مقاوم سازی می‌تواند صورت گیرد.

 در صنایع زیر راهکارهای مختلفی جهت آسیب شناسی و برطرف نمودن ضعف های سازه انواع سازه ها ارائه می‌دهد:

    ارائه راهکارهای مختلف بهسازی لرزه ای ساختمان های مسکونی و بهسازی لرزه ای سازه های
    مقاوم سازی سازه های مسکونی، اداری و تجاری شامل ترمیم، تقویت و مقاوم سازی سازه های بتنی، سازه های فولادی و نیز مقاوم سازی سازه های بتن پیش ساخته
    مقاوم سازی ساختمان های بلند مرتبه
    مقاوم سازی ساختمان پارکینگ‌ها
    مقاوم سازی ساختمان بناهای تاریخی با FRP در برابر زلزله
    تقویت سازه های استادیوم‌ ها
    مقاوم سازی ساختمان بیمارستان ‌ها در برابر زلزله با توجه به اهمیت بالای این سازه ها پس از وقوع زلزله
    مقاوم سازی ساختمان های مدارس در برابر زلزله
    مقاوم سازی با نیلینگ و میکروپایل (تثبیت خاک)
    تقویت سازه ای ساختمان های نیروگاه ها
    مقاوم سازی و تقویت ساختمان ها و سازه های صنایع سیمان
    مقاوم سازی سازه های موجود در کارخانجات تولید و فرآوری مواد شیمیایی  
    تقویت سازه ای ساختمان های کارخانه های فولاد  
    مقاوم سازی ساختمان های کارخانه های مواد غذایی و آشامینی            
    مقاوم سازی ساختمان های کارخانه‌های مختلف تولیدی         
    تقویت سازه های مجتمع‌های کاغذ سازی و تولید خمیر کاغذ
    مقاوم سازی ساختمان های پالایشگاه‌ها و پتروشیمی
    مقاوم سازی ساختمان های موجود در صنعت نفت و گاز و پتروشیمی
    ترمیم، تقویت و مقاوم سازی خطوط انتقال نفت و گاز           
    مقاوم سازی ساختمان سازه های ساحلی و سازه های بنادر
    مقاوم سازی ساختمان ها و سازه‌های دریائی
    مقاوم سازی سازه های فرا ساحلی          
    تقویت سازه های و  ساختمان اسکله‌ها، لنگرگاه، بهسازی پایه های پل‌ها و بارانداز بنادر          
    تقویت ساختمان تاسیسات دریایی و اسکله‌ها
    مقاوم سازی ساختمان در صنعت حمل و نقل نظیر مقاوم سازی تونل، مقاوم سازی عرشه، کوله و پایه پلها، مقاوم سازی پل های راه آهن
    تقویت ساختمان های فرودگاه ها نظیر برج های مراقبت و مقاوم سازی در برابر زلزله ساختمان های مترو
    مقاوم سازی ساختمان های موجود در کارخانجات سیمان       
    مقاوم سازی ساختمانهای صنعت آب و فاضلاب
    حفاظت سازه ها و ساختمان های مختلف در مقابل انفجار
    مقاوم سازی ساختمان های صنایع دفاعی و نظامی
    تقویت ساختمان های معادن
    مقاوم سازی ساختمان های تاسیسات شهری Utilities شامل ترمیم و تقویت سازه های تاسیسات گاز، بهسازی لرزه ای تاسیسات برق شهری و برون شهری، مقاوم سازی بناهای تاسیسات آبی، بهسازی، ترمیم و بازسازی تاسیسات فاضلاب، مقاوم سازی ساختمانهای تاسیسات مخابراتی و ارتباطی در برابر زلزله

پیدا کردن راه حلی مناسب به منظور ارتقاء مقاومت و تقویت باربری سازه‌ها و ساختمان‌ها در برابر زلزله و سایر نیروها، همیشه یکی از مهمترین مسائل و مشکلات طراحان و محاسبان سازه ها، پیمانکاران، مجریان ساختمان ها و نیز شرکت های مقاوم سازی بوده است. نیاز گسترده و روز افزون جامعه به ساختمان و مسکن و ضرورت استفاده از روش ها و مصالح جدید به منظور افزایش سرعت ساخت، سبک سازی، افزایش عمر مفید و نیز مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله را بیش از پیش مطرح کرده است، این امر سبب شده است که تعداد زیادی شرکت مقاوم سازی امروزه در امر بهسازی لرزه ای سازه ها و تقویت سازه ها در برابر زلزله فعالیت ‌کنند. از طرفی حرکت استمراری علم در عرصه مهندسی سازه مهندسی زلزله موجب شده است تا برای بهسازی و مقاوم سازی در سالهای اخیر از روشهای نوین و مصالح جدیدی بهره گرفته شود که تا کنون پیشینیه چندانی در صنعت ساختمان سازی نداشته اند. در میان این فناوری ها، FRP (مصالح کامپوزیتی پلیمری تقویت شده با الیاف) از جایگاه ویژه ای برخوردار است تا آنجا که به نظر برخی از متخصصان،  محصولات FRP را باید مصالح هزاره سوم نامید که در جدیدی را در پیش روی مهندسان سازه و ساختمان و نیز شرکت های مقاوم سازی گشوده است، به گونه‌ای که امروزه سازه‌ های متعددی در سراسر دنیا توسط مهندسین شرکت مقاوم سازی، با FRP ها مقاوم سازی می‌گردند. از این رو استفاده از مصالح FRP جهت مقاوم سازی و تقویت سازه های بتن‌ آرمه و حتی سایر سازه ها و اعضای بتنی و فولادی به عنوان یک فن¬آوری نوین در مهندسی زلزله و سازه مورد توجه قرار گرفته است. کنترل کیفی ساخت، مقاومت مکانیکی و مقاومت شیمیایی بالا در برابر اثرات محیط از جمله مزایای FRP ها محسوب می‌گردد.

 به عنوان پیشرو در زمینه ارائه راهکاری نوین مقاوم سازی سازه های ساختمانی و صنعتی با تکیه بر سابقه درخشان در زمینه اجرای پروژه های مقاوم سازی با استفاده از تکنولوژی ها و روش های بهسازی روز دنیا و با استفاده از کادر مجرب مهندسی و اجرایی در زمینه ارائه مشاوره فنی و اجرای راهکارهای مقاوم سازی در پروژه های مهندسی کوچک و بزرگ آماده ارائه خدمات مشاوره ای و اجرایی می باشد.